اگر از آن دسته افرادی هستید که میخواهند با مطالعه و آگاهی بیشتر اقدام به ازدواج نمایند، بد نیست بدانید که بر اساس آخرین تحقیقات انجامشده، بنیان زندگی زناشویی زنان دارای تحصیلات بالاتر از همسر خود از ثبات و پایداری بیشتری برخوردار است.
زمان تقریبی مطالعه : 3 دقیقه
به گفتهی کریستین شوارتز سرپرست گروه تحقیقاتی گروه جامعهشناسی دانشگاه ویسکانسین - مدیسون که در مورد هنجارهای زندگی زناشویی و تأثیرات اختلاف سطح تحصیلات و تاثیر تحصیلات در زندگی مشترک تحقیق میکند، به نظر میرسد که میزان ازدواج با زنانی با تحصیلات بالاتر در حال افزایش است و زوجهای جوان از این مسئله استقبال کرده و مشکلی در پذیرش آن ندارند.
نتایج بهدستآمده در تحقیقات تاثیر تحصیلات در زندگی مشترک نشان دهندهی تحول بزرگی در اجتماع است و برخلاف آنچه پیشازاین معمول بود، ازدواج با زنانی دارای تحصیلات بالاتر باعث کاهش ثبات زندگی زناشویی نمیشود و دیدگاه قبلی که اختلاف سطح سواد و بهخصوص بالاتر بودن میزان تحصیلات زنان را دلیلی برای ایجاد یک فضای پر تشنج و اضطرابآور عنوان میکرد، دیگر صحت ندارد.
تحقیقات مذکور که در مورد تاثیر تحصیلات در زندگی مشترک و ازدواجهای انجام شده بین سالهای 1950 تا 2004 صورت گرفته است، نشان میدهد که در این دورهی زمانی بیشتر ازدواجها بین افرادی با سطح سواد برابر انجامگرفته ولی از طرف دیگر نشاندهندهی افزایش تمایل زنان برای دارا بودن تحصیلات بالاتر بهعنوان یکی از شرایط تشکیل زندگی مشترک است. زوجهایی که بعد از سال 2000 ازدواج کردهاند به ندرت دارای سطح تحصیلات مشابهی هستند و در 30 درصد از این ازدواجها زنان تحصیلات بالاتری دارند و در 20 درصد مردان که این ارقام روالی مخالف ازدواجهای انجام شده بین دههی 50 تا اواخر دههی 70 را نشان میدهد.
در مقطع زمانی بین دههی 50 تا اواخر دههی 70 بیشتر ازدواجهایی که در آن زنان دارای تحصیلات بالاتری بودند به جدایی منجر شده که به گفتهی محققان این مسئله به دلیل احساس ناامنی مردان و تهدید شدن توسط موفقیتهای همسرانشان اتفاق افتاده است. در دههی 90 میزان طلاق در ازدواجهایی با شرایط فوق با حالتهای دیگر به یک اندازه برآورد شده است و حتی در مواردی موفقتر از ازدواجهایی بوده که در آن مردان سطح تحصیلات بالاتری داشتند. نتایج بهدستآمده از تاثیر تحصیلات در زندگی مشترک حاکی از این است که برابر بودن سطح تحصیلات زوجها در سالهای اخیر بهطور خاص تأثیری بر کاهش و یا افزایش میزان طلاق ندارد.
استفانی کونتز استاد تاریخ و خانوادهی دانشگاه ایالتی الیمپیا در واشنگتن با اشاره به یافتههای تحقیقات تاثیر تحصیلات در زندگی مشترک میگوید: به نظر میرسد که زنان و مردان امروزی به باورهای قدیمی که ازدواج موفق را در گرو شرایطی مانند درآمد بالاتر، دانش بیشتر، قدرتمندتر بودن، مسنتر بودن و قامت بلندتر شوهر نسبت به زن میداند، اعتقاد چندانی ندارند. امروزه مردان زیادی را می بینیم که از ازدواج با زنانی دارای تحصیلات مشابه و حتی بالاتر بسیار راضی و خشنود هستند و بالعکس زنانی که مشکلی با درآمد کمتر و تحصیلات پایینتر همسرشان ندارند.
به عقیدهی ورونیکا تیچنور - استادیار جامعه شناسی در دانشگاه ایالتی نیویورک - علیرغم این یافتهها و آمار، هنوز راه درازی برای استناد به آنها و انتظار انعطاف بیشتر از مردان و تعریف نقش برابر برای طرفین در تشکیل زندگی باقیمانده است. در یک ازدواج سنتی و مطابق تعریف جامعه هنوز کسب درآمد بیشتر و تأمین خانواده از وظایف مردان محسوب میشود و از زنان انتظار میرود بدون هیچ چشم داشتی کارهای خانه را انجام دهند. حتی زنانی که تحصیلات بالاتر و درآمد بیشتری دارند تحت فشار جامعه برای ایفای نقش سنتی زن خانه قرار دارند که این مسئله فقط به دلیل کسب رضایت همسر نبوده بلکه نوعی انتظار برای تثبیت تغییرات در حال انجام در ارکان خانواده است. در حال حاضر حتی اگر شرایط کاملاً متفاوت باشد، هنوز در خانواده مردان بهعنوان تأمینکننده و زنان به عنوان حمایت شونده شناخته میشوند.